Herrens Bebudelse


Bebudelsesikon malt i Lunden kloster

Fra en kapittelpreken holdt på Lunden på festen for Herrens Bebudelse, 25. mars 2017:

I Faderens og Sønnens og Den hellige Ånds navn. 

Som vi vet, har dagen idag alltid hat en betydning i Norge, og den forsvant ikke med reformasjonen heller: Maria budskapsdag, Marimesse, Maria bebudelse er kjente navn i Norge. 

Vi finner Jomfru Marias navn også i andre sammenhenger, nemlig mariklokke, marihøne eller maria fly-fly, marinøkkel-blomst og andre. 

Men i dag er det også vaffeldagen! Ja, gratulerer med vaffeldagen!

Om dere tror det eller ei; også det har noe med Jomfru Maria å gjøre: Maria Budskapsdag ble også kalt for Vår Frues dag, og i Sverige, sies det, ble det uttalt slik at det kunne høres ut som våffeldag - vaffeldag altså!


Alt dette kan vi fortelle til Vår Frue når vi snakker med henne, og at alle vafler som spises idag er til hennes ære! Hun setter sikkert pris på det. 

Dagens budskap er dette: Engelen kom inn til Maria og sa: “Vær hilset, du som har fått nåde! Herren er med deg!” Hun ble forskrekket over engelens ord og undret seg på hva denne hilsen skulle bety. Men engelen sa til henne: “Frykt ikke, Maria! For du har funnet nåde hos Gud. Du skal bli med barn og få en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus. Han skal være stor og kalles Den Høyestes Sønn…. For ingen ting er umulig for Gud.”

For vår kommunitet er Marias JA et forbildet - vi kan si JA sammen med henne! Vårt kloster bærer navnet til denne festdag og vi som kommunitet og flere av oss har jo en spesiell dag idag - 
ikke minst må det da i dag være akkurat 90 år siden Marie Knudtzon fikk innskytelsen i St Dominikus kirke om å opprette vårt kloster.
For oss gjelder det nå her idag å kaste oss ut i livet på nytt med vårt JA, slik at Jesus kan bli menneske i vårt fellesskap og i hver enkelt søster.

Er det noe som holder oss tilbake?

***


Og Maria sa: ”Jeg er Herrens tjenerinne. Det skje meg som du har sagt!” 


Gratulerer med dagen! 

Amen.